Hogyan vegyek használt ruhát?

turkáló, börze, online vásárlás- tippek

turkáló használt ruha vásárlás

A tavaszi jó idő érkezése kisgyermekes családoknál nem csak azzal jár, hogy többet lehetünk a szabadban, kertészkedhetünk, kirándulhatunk, vagy fagyizhatunk, hanem bizony azzal is, hogy szembesülünk vele, mennyit nőttek a tavalyi tavaszi-nyári szezon óta a gyerekek. A ruhatárat böngészve előkerülnek a kar közepéig sem érő hosszú ujjú pólók, a rég kinőtt cipők, és azok a nadrágok, amik már nem érnek össze a derékon. A ruhatár frissítésekor sok család mérlegeli, vajon megéri-e újonnan megvásárolni a darabokat, vagy érdemesebb használtan beszerezni őket.

A használt ruha vásárlása mellett szól, hogy olcsó: amit megspórolunk a ruhán, költhetjük másra. Játszós, homokozós nadrágnak gyakran úgyis sajnáljuk a vadonatújat, az ünneplős ruhát meg csak pár alkalommal hordjuk, ki sem tudjuk igazán használni, mielőtt a csemete kinövi. Igaz ez azokra is, akik eladják a gyerekruhákat: sokszor szinte új még, amikor tovább adják.

Ha a használt ruha vásárlása mellett döntünk, kézenfekvő megoldás a turkáló, vagy használt ruha bolt. Ezek előnye, hogy van nyitva tartási idő, nem kell az eladóval egyeztetni. Gyakran cserélődik az árukészlet, és ha törzsvendégek vagyunk, akár kedvezményekhez is juthatunk, vagy hazavihetjük az árut próbálni. Ha turkálni megyünk, akkor is érdemes listát vinni, amin szerepelnek a gyerekek méretei, és azok a ruhadarabok, amikre valóban szükségünk van. Rutinos használt ruha vásárlók tudják előre, milyen márkákat keresnek, mit éri meg a leginkább használtan beszerezni. De ma már az okos telefonunk is segítségünkre lehet: akár a boltból rákereshetünk egy-egy márkára az interneten, vagy összehasonlíthatunk árakat. Legyen mindig a zsebünkben centi, hogy ellenőrizni tudjuk a méretet, és ha használt cipőben is utazunk, rajzoljuk körbe a gyerekek lábát egy kartonra, vágjuk ki, és vigyük magunkkal! Így próba nélkül is el tudjuk dönteni, jó e a cipő mérete. Ellenőrizzük a zipzárakat, gombokat, tépőzárakat, és a gumik épségét! Figyeljünk oda az apró lyukakra (pl. a rugdalózók lábujj részénél), kopásokra a nadrágok ülepén!

Sokan választják manapság a börzéket is. A legtöbb ilyen rendezvény készít magának facebook oldalt, ahol előre beharangozzák az árusok, mivel várják vásárlóikat. Lehetőség van arra is, hogy ezen a felületen megszólítsuk az eladókat, és kérjük kifejezetten azokat a darabokat, amire szükségünk van. A börzéken nagy eséllyel találunk olyan árust, akinek a gyereke egy-két mérettel a miénk előtt jár. Így az ő kinőtt ruháival elláthatjuk csemeténket akár hosszú távon is. Hátránya viszont, hogy amit a börzén vettünk, nem tudjuk visszavinni, vagy kicserélni, hacsak nem mutatkozunk be az eladónak, és nem kérünk elérhetőséget.

A legkényelmesebb, otthonunkból is elérhető megoldás, ha online felületen vásárlunk. Sok tematikus facebook csoportban, aukciós vagy apró hirdetéses oldalon válogathatunk ruhát, cipőt, azonban ennek is megvannak a veszélyei. Az árut nem tudjuk magunk ellenőrizni, ezért érdemes minél részletesebben kikérdezni az eladót, vannak-e a ruhadarabnak hibái. Mindenképp kérjük, hogy centiméterre pontosan mérje le a darabot, hiszen sokszor az eredeti méretezés, számozás félrevezető. Gyanakvásra ad okot, ha az áruról nem eredeti képet töltenek fel, hanem egy az internetről szerzett, gyári fotót. Ilyen esetekben is nyugodtan kérhetjük, hogy az eladó készítsen további képeket. Ha vonakodik a hirdető, vagy nem válaszol elfogadhatóan kérdéseinkre, jobb inkább máshol keresgélni, így sok csalódástól kímélhetjük meg magunkat! Ma már a házhoz szállításnak is számos módja létezik, választhatunk a posta vagy futár cégek szolgáltatásai közül, de leleményes vásárlók akár ismerőseikkel, barátokkal együttműködve, távoli átvételi pontok segítségével ingyen is a csomagjukhoz juthatnak.

Használt ruha keresgélés esetén különösen igaz, hogy nem szabad elkeseredni, ha elsőre, vagy egy-két alkalom után nem találtuk meg, amit kerestünk. Rutinos turkálók, börzézők is arról számolnak be, hogy bizony előre készülni kell lelkileg arra, hogy üres kézzel térünk majd haza, és ez rendben van így. Ahogy minden vásárlásnál, itt is érdemes pozitív lelkülettel nekifutni a feladatnak: hálásnak lenni azért, amink eleve van, és elfogadni azt, hogy amit most nem tudtunk beszerezni, arra talán nincs is igazán szükségünk.

Baky Anna